Terugblikken

IJsselstein, 30 december 2023

Lieve Isa,

Het is bijna het einde van 2023. Nog anderhalve dag, en 2024 is begonnen. Dan word je 8 jaar oud. Je zal je B-diploma halen met zwemmen; je gaat naar groep 5. Het is een clich̩, maar de tijd vliegt. Elk jaar lijkt sneller te gaan voor mij Рen daardoor lijkt het alsof jij heel snel groot wordt. Wat natuurlijk ook zo is.

Maar laten we even terugkijken naar 2023. Want daar hebben we natuurlijk ook vanalles beleefd. Je begon het jaar in groep 3 op school, en je bent nu alweer halverwege groep 4. Je had net alle letters geleerd, en nu lees je zelf boeken. Je kon sommetjes doen tot ongeveer 20, nu lukt bijna alles je tot 100. Je hebt nieuwe woorden geleerd; je begrijpt alles beter, en je stelt een hoop vragen waar ik geen antwoord op heb.

Aan het begin van het jaar zat je nog op zwemles, in badje 3. Dat ging allemaal niet zo vlot. Maar dit jaar ben je naar badje 4 gegaan, mocht je afzwemmen voor je A-diploma, en heb je die ook gehaald. Je bent nu met schoolzwemmen aan het oefenen voor je B-diploma, waar je hopelijk komende maand voor mag afzwemmen.

Je danst nog steeds, en ook daar zien we verschil. Bij dansen haal je geen diploma’s, maar we zien het aan de manier waarop je beweegt. Rond oktober vond je je eigen dansklas niet zo leuk meer, ook omdat de juf van vorig jaar gestopt is, en je nieuwe juf geblesseerd is, waardoor je elke keer een nieuwe danslerares krijgt. Je bent overgestapt naar een andere klas, en hebt je dansplezier teruggevonden. Niet alleen op de dansschool, maar ook thuis en op de BSO, waar je dansvoorstellingen geeft. Alleen, en met vriendinnen.

Op de BSO heb je het nog steeds prima naar je zin. Je speelt wat buiten, maar veel binnen. Knutselen, vooral. Kleurplaten inkleuren, of tekeningen maken. De laatste paar weken ben je heel erg bezig met strijkkralen. Je kijkt dan een filmpje waarop patronen worden voorgedaan, en die maak je dan na. En daar kom je dan heel trots mee thuis. “Ik heb vandaag 6 kunstwerken gemaakt!” En dat heb je dan zeker.

En dan hebben we familie nog. We hebben er een neefje bijgekregen, waar jij helemaal dol op bent. En je bent weer lekker vaak gaan logeren bij je grootouders, wat je altijd leuk vindt. Die zien ook dat je enorm aan het groeien bent, en die zijn ook onder de indruk.

Financieel… ik heb een bankrekening voor je geopend. Daar storten we nu je zakgeld op. Dat vind je machtig interessant. Je vraagt me regelmatig hoeveel geld er op je rekening staat, en je bent dan aan het uitrekenen waar je het allemaal aan kan uitgeven. Sparen zit er voor jou nog niet in. Gelukkig doen mama en ik dat voor je.

Er zijn natuurlijk nog 1000 andere dingen te vertellen over je jaar. Je schoolreisje naar Dippie Doe. Dat we samen naar het Openluchtmuseum zijn gegaan. Dat je afgelopen week twee keer je hoofd hebt gestoten, en dat je daarom nu een blauwe plek op je voorhoofd hebt.

Maar het belangrijkste is dat het een goed jaar is geweest, en dat het goed met je gaat.

Ik hou van je!
Papa

Leave a Reply