Plassen

Den Haag, 6 april 2020

Lieve Isa,

Feest! Niet omdat je jarig bent, maar omdat je iets heel goed hebt gedaan. Of juist niet hebt gedaan, eigenlijk. Je hebt namelijk vannacht zonder luier in je bed geslapen en vanochtend was je bed nog droog!

Ik heb besloten dat we gisteren maar eens moesten beginnen met jou ook ‘s nachts zindelijk maken. Tot nu toe had je ‘s nachts lekker een luier om. Voor jou betekent een luier om hebben: ik mag plassen wanneer ik wil. Je hebt daarom het liefst zo vaak en zo lang mogelijk een luier aan, dat is het makkelijkst. Nu draag je overdag al een hele tijd geen luiers meer. Soms maken we een uitzondering, als we een tijdje in de auto moeten zitten bijvoorbeeld.

Gisternacht dus zijn we met z’n tweetjes begonnen met niet meer ‘s nachts in je bed plassen. Je mag ‘s avonds na een uur of zeven niks meer drinken. Je moet nog een keer plassen voordat je naar bed gaat. Als ik ga slapen, haal ik je uit bed om nog een keer te plassen. En als ik toevallig ‘s nachts wakker word, dan gaan we nog een keer samen plassen.

Gisternacht was de eerste test. Het ging goed, totdat het niet goed ging. Rond een uur of half vier ‘s nachts moest je toch een plasje doen en je werd er helaas niet wakker voor. Geen probleem, kan gebeuren. We hadden niet verwacht dat het direct goed zou gaan. Jij een schone broek aan en even bij mama in bed. Ik jouw bed verschonen en jou weer terugleggen in je eigen bed (nog steeds zonder luier) en allebei weer slapen. ‘s Ochtends was je bed nog droog.

Vannacht was de tweede test. Het ging goed. Punt. Het ging gewoon goed. Ik ben rond een uur of drie wakker gemaakt door Wes (denk ik). Ik ben toen samen met jou naar de wc gegaan. Jij hebt daar een piepklein plasje gedaan en ik heb je toen weer in je bed gelegd. Jij sliep ondertussen alweer. ‘s Ochtends werd je wakker. Ik kwam toevallig langslopen (ik was al wat eerder wakker), dus we konden gelijk kijken of we feest konden vieren. En dat kon!

Dikke knuffel, dikke kus. Jij blij en trots naar mama toe om te vertellen wat je had gepresteerd. Daar nog een dikke knuffel en nog een dikke kus.

En vannacht test drie. Ik hoop dat het goed gaat en goed blijft gaan, maar ik wil ook realistisch zijn. Ik denk dat ik de komende tijd nog regelmatig ‘s nachts je bed mag verschonen. Maar het begin is er, en daar mag je trots op zijn!

Ik hou van je!
Papa

Leave a Reply