Slapen

Amsterdam, 27 juli 2018

Lieve Isa,

Het is me wat. De afgelopen twee weken is het overdag al warmer dan 25 graden. Dit heeft natuurlijk ook zo z’n effecten op jou. Ten eerste eet je wat minder (vooral groente). Dat is niet zo’n probleem, dat doet iedereen. IJsjes eet je dan weer meer, dus dat zit wel snor. Het andere is dat je pas laat wilt gaan slapen. En met laat bedoel ik heel laat. Later dan dat je moeder en ik willen gaan slapen. We leggen je braaf rond half 9 in je bedje (wat we al laat vinden), en je blijft dan rustig tot een uur of 10 keten. Uiteindelijk horen we je adem zwaar worden, en dan weten we dat wij ook weer met een gerust hart in slaap kunnen vallen.

Gister maakte je het wel heel dol. Je lag netjes in je bedje, maar had nog geen zin om te gaan slapen. Dus je riep ons even om bij je te komen. (Roepen doe je door tegen de spijlen van je bedje aan te schoppen, of door even te schreeuwen, of door iets anders te doen wat onze aandacht trekt.) Dus ik naar boven, ga op de stoel naast je bedje zitten en sla een arm om je heen. Even knuffelen, zoals we best vaak doen. En wat doe jij? Je slaat zo je rechterbeentje over de zijkant van je bedje, dan je linker, en opeens zit je bij me op schoot. “Wat doe je nou, Ies?” “Grote bed slapen”. Hmm, dat gaan we niet doen. Maar we moeten je nieuwe trucje natuurlijk wel even aan mama laten zien. Gelukkig vond jij dat geen probleem, dus nu weet je moeder ook dat je uit bed kan klimmen, als er iemand naast je zit.

Je moeder en ik zijn de beroerdsten niet, dus we hebben je idee om in ons bed te slapen serieus in overweging genomen. Wij slapen inmiddels al een weekje beneden, in de logeerkamer, daar is het iets koeler. We vonden het daarom geen goed idee om jou in je eentje op ons bed te laten slapen. We hebben daarom aan je gevraagd of je misschien beneden wilde slapen, niet bij ons, maar in de andere slaapkamer. Dat leek je wel wat. Dus ik heb daar het bed opgemaakt, een nachtlampje in het stopcontact gedaan en jou in bed gelegd. Je mama heeft al je knuffels en je speentjes van boven naar beneden verhuisd. Wat bleek? Je had eigenlijk toch geen zin om beneden te slapen. Ik zat nog in de woonkamer, en ik heb je drie keer in je bedje terug moeten leggen.  Daarna was het wel mooi geweest. We hebben toen samen je mama een kus gegeven, en ik heb je weer boven in je bedje gelegd. Een kwartiertje later lag je te maffen.

Dit weekend is je moeder met een vriendin naar een wellnesshotel, dus zijn we met z’n tweetjes thuis. Als je je kaarten goed speelt, mag je misschien wel bij papa in bed slapen.

Ik hou van je!
Papa

Leave a Reply