Horen

IJsselstein, 13 november 2023

Lieve Isa,

We waren vanmiddag weer samen in het zwembad. Jij hebt één van je laatste zwemlessen voordat je voor je B-diploma mag afzwemmen. Nouja, dat denken we. We kunnen online in een leerlingvolgsysteem voor de zwemles kijken, en daar staat bij alles wat je moet kunnen dat je het goed kan. We denken dus dat je volgende week een briefje krijgt, waarop staat dat je weer mag afzwemmen. Dat zou dan snel zijn, want je hebt met vandaag maar 9 zwemlessen voor je B gehad. (Of 18, als we je schoolzwemmen meerekenen. Wat we natuurlijk eigenlijk wel zouden moeten doen.)

Voor de zwemles zaten we samen in de kleedkamer, en toen vertelde je me iets waar ik een beetje van schrok. Je vertelde me namelijk dat je soms iets van een liedje hoort, als het verder stil is. Ik vroeg wat door, en je vertelde me daarna dat het eigenlijk niet een melodie is, maar een hoge toon. Die hoor je alleen in je rechteroor, en alleen als er verder geen geluid is. Bijvoorbeeld ‘s avonds als je in bed ligt. Dat klinkt als tinnitus. En dat vind ik vervelend voor je, want daar is op dit moment niks tegen te doen.

Ik vroeg je nog of je een keer een heel luid geluid vlak bij je oor gehoord had. Zo hard, dat het een beetje pijn aan je oren deed. Je knikte ja, maar je wist niet meer wanneer dat was.

Gelukkig lijkt het niet alsof je er veel last van hebt. En dat wil ik graag zo houden. Ik heb zelf ook al jaren tinnitus, en ik denk dat de pieptoon die ik hoor (ook in mijn rechter ook) wat luider is dan de jouwe. Ik heb je niet verteld dat je de pieptoon altijd kan horen, anders ben je er misschien te veel mee bezig. Misschien moet ik het hier ook niet opschrijven, voor het geval dat je dit leest als je ouder bent. Tegen die tijd weet je waarschijnlijk wel dat dit niet iets is wat uit zichzelf weggaat.

Al met al, jammer en zonde. Als het tinnitus is natuurlijk. Dit is even een thuisdiagnose van je vader, die er verder weinig vanaf weet. Maar als het tinnitus is, weet ook dat je niet de enige bent. Er zijn zo’n twee miljoen anderen in Nederland die het ook hebben. Je bent niet alleen, en je kan erover praten.

Ik hou van je!
Papa

Leave a Reply