Toetsen

IJsselstein, 23 september 2022

Lieve Isa,

Woensdag kwam je naar ons, je vader en je moeder, toe met een mededeling: je zou donderdag, dat is inmiddels gisteren, je eerste toets hebben. Oh? Wat voor toets? Rekenen? Letters? Je moeder en ik waren heel geïnteresseerd.

In ons achterhoofd spookte ook de gedachte dat het misschien wel wat vroeg is om je eerste toets te krijgen. Je zit pas net in groep 3! En waar moet je dan wel niet op getoetst worden? Zoveel heb je ook nog niet geleerd. (Al gaat het heel goed met je letters leren.) En leg je niet te veel de focus op prestaties, en creëer je daarmee een prestatiecultuur, in groep 3 al?

Wat voor toet je zou krijgen? Om te kijken waar je goed in bent.

Oké. Dat zegt ons niet zo heel veel. Of je goed bent in samenwerken, of dat je goed bent in rekenen? Jij haalde je schouders op. Je zag het wel.

Donderdagmiddag haal ik je op van school. Hoe was je toets? Leuk, roep je naar me. Wat heb je gedaan? Weet je niet meer.

Ja, hoor eens. Pfft.

Goed. Je liet ook je werkboekje zien. Je zei dat je dat had gedaan als toets. Daar stonden getallenvragen in. Vragen als ‘welk getal komt na dit getal?’ en ‘trek lijntjes tussen de juiste getallen’. Ik denk dus dat je een getallentoets had. En die was dus leuk.

Thuis kijken we in je werkboek. Jij wijst trots alle krullen aan die je van de juf hebt gekregen. Ik geef je een knuffel. Goed gedaan meid. En nu weer spelen.

Ik hou van je!
Papa

Leave a Reply