Laten zien

IJsselstein, 2 november 2021

Lieve Isa,

Nou Ies. Ik heb gisteren een stukje voor je broertje geschreven. Ik schreef over dat Wes het zo leuk vindt om te helpen. Daarna moest ik even nadenken of dit bij jou ook zo is. Ja en nee.

Jij vindt het heel leuk om te laten zien dat je iets kan. Dus als we aan je vragen om ergens mee te helpen, dan wil je graag meedoen, omdat je dan kan laten zien dat je dat al geleerd hebt. Als iets nog net iets te moelijk voor je is, dan vind je het niet zo leuk om te doen.

Maar als je iets wel al kan, nou, dan moet je het aan iedereen laten zien. “Kijk papa!”, roep je dan, en dan doe je een sprongetje in de lucht, met je ene been naar voren en je andere been naar achter. Of je wilt laten zien dat je ondersteboven aan een rekstok kan hangen in de speeltuin. Dat is natuurlijk ook heel knap. Want een maand geleden kon je dat nog niet, en nu wel.

Maar als je iets wil laten zien en het lukt niet, dan ben je ook gelijk heel verdrietig. “Net lukte het wel”, zeg je dan met een lang gezicht. En ik leg je dan uit dat spieren ook moe worden, en dat je daarom soms ‘s middags niet meer kan, wat je ‘s ochtends wel kan. En dat je maar goed moet uitrusten en het morgen nog een keer moet proberen. En dat helpt soms. Soms niet.

Wat je ook heel leuk vindt om te laten zien zijn diploma’s die je haalt. Want die bewijzen dat je iets kan. Na de coronatest kreeg je een dapperheidsdiploma. Nou, toen moesten opa en oma wel even te horen krijgen dat dit je derde diploma was. En goed he?

Het laatste diploma, soort van, heb je afgelopen week gekregen. Na zwemles stond je te douchen, en toen kwam je zwemleraar naar je toe. Hij gaf je een briefje, en daarop stond dat je vanaf de volgende keer, dus vanaf deze week, naar badje 2 mag. Nou, je stond te glunderen. We hebben mama gebeld. En oma Elma. En opa Erik. En je hebt het ook allemaal nog een keer verteld toen je ze afgelopen weekend in het echt zag. Zo trots! Wij allemaal trouwens.

Blijf dat lekker doen meid. Er is niks mis met trots zijn op wat je hebt bereikt. We hebben het ook direct gevierd dat je naar badje 2 mag. We zijn naar de winkel gegaan om een lekker stukje taart te halen. Wat dat smaakt dan nog lekkerder!

Ik hou van je!
Papa

Leave a Reply